![](/media/lib/461/n-fagi-23f3aea79ee41f7f304defd445b073da.jpg)
Uczeni z PAN odkryli, dlaczego ostatnia linia obrony przed bakteriami czasem zawodzi
5 lipca 2021, 10:34Ostatnio naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk kierowani przez dr Jana Paczesnego i prof. Roberta Hołysta wyjaśnili dlaczego w niektórych przypadkach terapia ostatniej szansy zawodzi. Ukazali bowiem, że przyczyną zmniejszenia skuteczności fagów jest materiał z jakiego wykonany jest pojemnik do ich przechowywania.
![](/media/lib/600/n-helm1-da9fd06365bdf99507de416b6f5129b9.jpg)
W Lejre znaleziono fragment wspaniałego hełmu bezpośrednio sprzed epoki wikingów
24 stycznia 2025, 13:12W duńskim Lejre poszukiwacze skarbów znaleźli niezwykle rzadki fragment hełmu sprzed epoki wikingów. Platerowany złotem zabytek z brązu został ozdobiony granatami i motywami zwierzęcymi. Zdaniem specjalistów, musiał być częścią jednego z najwspanialszych hełmów ze Skandynawii. Złoto, ornamenty oraz granaty pokazują, jak wspaniały był to hełm, mówi Julie Nielsen, dyrektor ds. archeologii w muzeum w Roskilde.
Wino dwa w jednym
15 grudnia 2006, 13:20Największy australijski producent wina, firma Hardy Wine Company, postanowił ułatwić swoim klientom życie. Do sklepów mają trafić buteleczki o pojemności jednego kieliszka (187ml) z dołączonym kubeczkiem na wino. Jedno i drugie wykonano z akrylu.
![© Galerie Westlicht](/media/lib/9/1180861696_161783-22b597a1f2254734e56f618425c8cf7a.jpeg)
Sprzedano najdroższy i najstarszy aparat fotograficzny na świecie
3 czerwca 2007, 09:06Sprzedano najdroższy aparat fotograficzny na świecie. Wyprodukowano go w 1839 roku, a na aukcji osiągnął cenę 588 613 euro.
![](/media/lib/26/1208507697_350260-cbb51ad002a31452dd255372059564a4.jpeg)
Mały robak rozwiązuje wielką zagadkę
18 kwietnia 2008, 08:20Badania na niewielkim, pozbawionym układu krwionośnego robaku o łacińskiej nazwie Caenorhabditis elegans pomogły w odkryciu mechanizmu umożliwiającego przeprowadzenie ważnego etapu syntezy hemoglobiny. Proces ten był dla biologów przez długi czas zagadką.
![© Madprime; Creative Commons](/media/lib/21/1200654347_940737-54dc8fc55acf0c43c7d3fa805be0f716.jpeg)
Mikrozestaw z makromożliwościami
20 stycznia 2009, 12:44Miniaturowy zestaw zdolny do automatycznej obróbki materiału biologicznego i wykonania na nim badań genetycznych może w najbliższych miesiącach trafić na rynek. Firma gotowa na udostępnienie produktu podpisała właśnie umowę licencyjną z jego wynalazcą.
![](/media/lib/52/salatka-4b9edc10124a37749371d7e415863ba7.jpg)
Zmysłowe zestawienia
23 lipca 2009, 08:43Reklamując jedzenie, warto odwoływać się nie tylko do smaku, ale do wszystkich zmysłów. Spot będzie wtedy skuteczniejszy, a i sam produkt zyska przychylniejsze oceny (Journal of Consumer Research).
![](/media/lib/62/liscie-koki-8a9f4ad689aa4fdc0d71438ff3df8e61.jpg)
Coca colla już w sprzedaży
22 kwietnia 2010, 15:10Coca colla to nie literówka, ale boliwijski pomysł na biznes czy, jak kto woli, powrót do korzeni. Tak jak kiedyś napój jest bowiem produkowany z wyciągu z liści koki, a drugi człon nazwy pochodzi od rdzennego ludu Colla, czyli Ajmarów, którzy współcześnie żyją głównie wokół jeziora Titicaca. Stary nowy produkt trafił w zeszłym tygodniu na półki sklepowe południowoamerykańskiego państwa.
![](/media/lib/77/ogniwomit-eabb7e3035dc1996f89ef20bb9066ee4.jpg)
Okna będą produkowały energię
15 kwietnia 2011, 18:39Jeśli naukowcy z MIT-u osiągną to, co zamierzają, w przyszłości szyby w budynkach będą działały jak ogniwa słoneczne, a jednocześnie nie stracą nic ze swojej przejrzystości. Stanie się to możliwe dzięki stworzeniu ogniw fotowoltaicznych z molekuł organicznych. Zostaną one nałożone na zwykłe szyby i umożliwią tworzenie energii zasilającej budynek.
![](/media/lib/97/n-zupki-w-proszku-3ec30129160c2244ef59dd8a7b366609.jpg)
60 minut lepsze od godziny
18 stycznia 2012, 10:31Czy klienci wybiorą zupę w proszku z napisem "gotować kwadrans" czy "gotować 15 minut"? A jak z ciastem, bardziej przypadnie im do gustu po pieczeniu przez 30 minut czy przez pół godziny? Okazuje się, że wolimy określenia bardziej granularne, jak to określają autorzy artykułu z Journal of Consumer Research.